Onze roots

Het concept van Het Letterkabinet komt van Danny Mertens, oprichter van Typografics. Sinds 1991 is Typografics een pionier en vaste waarde in de wereld van de online en offline vormgeving en grafische opleidingen. Met 70 medewerkers – vast en freelance – werkt Typografics permanent aan vernieuwing. Vernieuwing waarvan de inspiratie dit keer uit het verleden komt.

Danny keert met het Letterkabinet terug naar zijn roots als graficus en zijn passie voor papier. Samen met grafisch vormgeefster Elke Drieghe bouwde hij het Letterkabinet concreet uit tot de huidige creatieve ontmoetingsplaats aan Dok Noord in Gent.    

Van oud naar nieuw naar oud

Het Letterkabinet drijft op een permanente wisselwerking tussen oud en nieuw. In een wereld die steeds digitaler wordt, kiest het team van het Letterkabinet er bewust voor om zich te laten inspireren door ambachtelijke technieken uit het verleden. De eigen drukpersen, de pronkstukken van het Letterkabinet, zijn hier het mooiste voorbeeld van. Het team beperkt zich echter niet tot deze techniek, maar experimenteert ook met linosnedes, handlettering, zeefdruk, zwartwitfotografie, illustraties, ... Het proces staat altijd centraal in het Letterkabinet, niet louter het eindresultaat.

Wat is letterpress?

Letterpress is een ambachtelijke druktechniek van meer dan 500 jaar oud. Teksten en afbeeldingen/foto’s worden met een klassieke drukpers krachtig in het papier geperst. Op die manier krijgt het resultaat een authentiek reliëf. Je kan het drukwerk met andere woorden echt voelen.

Van het midden van de 15de eeuw tot de tweede helft van de 20ste eeuw was het de gangbare manier van drukken. Tegenwoordig is het weer hip om via de letterpress allerhande kaartjes en ander drukwerk te maken.

Team

Danny Mertens

Danny Mertens

Favoriete ontwerper? 
de iconische Britse typograaf Alan Kitching (1940)

Grootste inspiratiebronnen? 
een fietstocht, wandeling, goed boek of museumbezoek

Lievelingsletter en waarom? 
Als vormgever kan je onmogelijk een favoriete letter hebben! Het gaat telkens om de juiste boodschap met de juiste letter.

Elke Drieghe

Elke Drieghe

Ideale plek (en dagdeel) om te ontwerpen?
Overdag in een atelier.

Grootste inspiratiebron?
Het leven, de natuur, en ... eten.

Ik hou van ambachtelijk ontwerpen, omdat... 
… het mij tot rust brengt. En ik ben behoorlijk onrustig van aard ;-)

Locatie met een rijk verleden

DOK NOORD IN GENT

Het Letterkabinet is gesitueerd in de oude Acec-fabrieken op Dok Noord in Gent. Deze locatie werd de afgelopen jaren getransformeerd tot een plek voor creatieve ondernemers, culinaire vernieuwers en artistieke geesten.

Dok Noord heeft als extra voordeel dat het een totaalconcept is van wonen, werken en ontspannen. Je kan er bijvoorbeeld een hippe koffie of een artisanaal gebrouwen biertje drinken. Of een uurtje gaan sporten of karten. Het Letterkabinet laat zich graag inspireren door deze veelzijdige omgeving.

Bovendien is de locatie ideaal gelegen op wandelafstand van het centrum van Gent. Er is ook meer dan voldoende ondergrondse parkeergelegenheid voorzien.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt.